Editie Limitata, Romania 100 de ani, pana la 50% discount Ie Romaneasca

Ce tara vrem sa lasam mostenire urmasilor nostri?


O intrebare care ne provoaca sa cream un mediu propice schimbarii, o schimbare bazata pe valorile nationale, pe principii sanatoase si mai presus de toate, pe credinta, pentru ca romanii au inradacinata in suflet credinta ca suntem si vom ramane un popor de onoare, un popor construit pe cele trei elemente esentiale, care ar trebui transmise fiecarei generatii astfel incat sa se pastreze asa cum sunt ele definite cu adevarat.


Insusi regele Ferdinand I isi manifesta increderea in ce avea sa urmeze, sustinand “putem privi cu incredere in viitor, caci temeliile sunt puternice, bazate pe principii democratice ce sunt o chezasie pentru dezvoltarea fireasca a unei vieti sanatoase, ele sunt cimentate prin credinta nestramutata a unui sir intreg de generatii, de apostoli ai idealului national”.


Este o declaratie care anunta evenimentul istoric despre care vorbim in acest material.



Unirea este singura temelie statornica a edificiului viitorului nostru; fara dansa, ce se va cladi va fi cladit pe nisip”. Dimitrie C. Bratianu



100 de ani de la Marea Unire – Costume traditionale romanesti – Ie Romaneasca – Rochie Traditionala


Ce simboluri intalnim pe ia romaneasca?


  • Spirala, care se poate traduce prin trecerea timpului, fiind un semn universal al vietii.

  • Crucea, reprezinta credinta in Dumnezeu, croiala iei avand forma crucii.

Modele de Ii traditionale Create pentru Centenarul Marii Uniri, Elementele Iei Romanesti


  • Cusaturi (umarul, care uneste partile din fata si spate de maneca)

  • Altita (acea banda lata)

  • Raurile (benzi drepte sau oblice regasite pe piept sau maneci)

  • Bibilurile (cusaturi prin care se imbina cusaturile textile)


Ie Traditionala Ancuta bumbac 100% creata pt Centenarul Marii Uniri a României

 Pret redus 79 RON de la 159 RONComanda pe IeTraditionala



Ie Traditionala Lioara bumbac 100% creata pt Centenarul Marii Uniri a României

 Pret redus 79 RON de la 159 RONComanda pe IeTraditionala



Ie Traditionala Ianna bumbac 100% creata pt Centenarul Marii Uniri a României

 Pret redus 79 RON de la 159 RONComanda pe IeTraditionala



Ie Traditionala Karla bumbac 100% creata pt Centenarul Marii Uniri a României

 Pret redus 79 RON de la 159 RONComanda pe IeTraditionala



Ie Traditionala Hortensia bumbac 100% creata pt Centenarul Marii Uniri a României

 Pret redus 79 RON de la 159 RONComanda pe IeTraditionala



Ie Traditionala Ingrid bumbac 100% creata pt Centenarul Marii Uniri a României

 Pret redus 79 RON de la 159 RONComanda pe IeTraditionala


De ce sa porti costume traditionale romanesti, ie romaneasca, rochie traditionala?


 Ia romaneasca este purtata cu mandrie, cu patriotism de catre romani, facand legatura cu eroismul celor care s-au sacrificat pentru binele tarii lasandu-ne mostenire adevarate comori.


Sarbatorirea Centenarului trebuie sa aiba in frunte costumul traditional romanesc, unde ia este o comoara de nepretuit.


Raspunsul la intrebarea de mai sus, ar fi urmatorul: Cum sa nu purtam ie romaneasca, costume traditionale romanesti, rochie traditionala? Astfel, ne identificam atat de usor cu originile noastre, demne de respect.


Problema este ca unii dintre noi, consideram ca a purta acest vesmant, este un gest nationalist, altii gandesc ca le “afecteaza” in mod negativ aspectul estetic al vestimentatiei.


In prezent, ia romaneasca nu se mai poarta zilnic nicaieri, cum se intampla odinioara, ci doar cu diverse prilejuri.


Purtand ie romaneasca, alegem sa imprimam valoare pe chipul nostru, alegem sa readucem istoria noastra, a tuturor, alegem sa spunem o poveste pe care celebrarea Centenarului o aminteste, sacrificiul eroilor nostri, pentru ca noi sa ducem mai departe traditia si valoarea noastra ca popor.


Alegand sa nu purtam costume traditionale romanesti, rochie traditionala, ie romaneasca, alegem indirect pierderea treptata a mestesugurilor, alegem sa pierdem un element atat de important al identitatii noastre. Oare asta ne dorim?


Ce s-a intamplat in 1918?


 


Marea Unire din 1918 aducea la un loc provinciile istorice locuite de romani, formand un intreg la care acestia sperau de mult, Romania.


Desigur, evenimentul istoric cu o semnificatie majora a fost precedat de Mica Unire din 1859, a Tarii Moldovei cu Tara Romaneasca, si dobandirea independentei in urma razboiului din 1877-1878.


Unirea Basarabiei, a Bucovinei si a Transilvaniei cu regatul Romaniei (vechiul Regat) a dus la constituirea Romaniei Mari, reprezentand si scopul intrarii Romaniei in primul razboi mondial. Dar, dupa al doilea razboi mondial am ramas doar cu Transilvania, Basarabia, Bucovina si tinutul Hertei fiind incorporate URSS, iar Cadrilaterul (Dobrogea de Sud) a ramas Bulgariei.


Urmarile primului razboi mondial au fost devastatoare, 350.000 de soldati au murit, 120.000 au fost raniti, 80.000 luati prizonieri, iar peste 200.000 de civili au murit pentru tara. Sa nu uitam de 150.000 transilvaneni ucisi in lupta pentru Imperiul Austro-Ungar.


Consecintele tragice ale primului razboi mondial au devenit sacrificiul suprem al celor care si-au dat viata aparandu-si tara.


Le datoram cinste si respect, puterea de a inainta pe “frontul” pe care ne aflam, “invadat” de schimbari nu doar pozitive, le datoram efortul de a contribui la pastrarea valorilor, principiilor si credintei in Dumnezeu.


Iar o valoare inestimabila este portul national, alcatuit din costume traditionale romanesti, cu piesele lor irepetabile, printre care ie romaneasca, rochie traditionala.


Centenarul-Marea Unire ar trebui sa ne ajute sa reflectam la progresele realizate de societatea romaneasca in ultimii 100 de ani, dar si la ceea ce ar trebui sa schimbam pentru ca noi, romanii, sa aducem mandrie in sufletul celor care sunt legati mai mult decat noi, de spiritul celor care s-au sacrificat pentru acest moment unic, ce avea sa fie Marea Unire.


 


Please follow and like us:

Editie Limitata, Romania 100 de ani, pana la 50% discount Ie Romaneasca

Comentarii

Postări populare